Plstené kabelky a šperky – technika, ktorú zvládnete za pár minút

Plsť je prírodný materiál, z ktorého si viete vyrobiť nespočetné množstvo doplnkov, či dekorácií do bytu. Táto technika je pritom veľmi nenáročná. Nemusíte vedieť vyšívať, šiť, ani maľovať. Poďme sa teda pozrieť, ako s plstením začať.
 
Čo je plsť
Plsť je srsť z oviec, poprípade iných zvierat. Je spracovaná na veľmi jemný a hebký materiál.

ovčí vlna
 
Namokro verzus nasucho
 
Poznáme dva druhy spracovania plsti. Prvou je takzvaná technika namokro. V tomto prípade plsť namáčate v mydlovej vode. Následne ju priložíte na vzor z látky. Môže ísť o čiapku, papuče, kabelku, alebo pokojne sveter. Na tento vzor nanášate jednotlivé vrstvy, v rozdielnych smeroch, rukami plsť šúchate, čím sa do seba doslova zažerie. Po vyschnutí stvrdne a výrobok je hotový. Táto technika je vhodná na výrobu väčších kúskov, ako sú napríklad kabelky, alebo čiapky.
Pokiaľ by ste si chceli z tohto materiálu vyrobiť náhrdelník, alebo náušnice, je vhodnejšia suchá technika. V tomto prípade budete potrebovať špeciálnu ihlu. Na jej konci má malý háčik, ktorý plsť do seba takpovediac zamotáva. Vezmete si kúsok plsti, z ktorej si vytvarujete požadovaný tvar, teda niečo čo sa naňho bude aspoň podobať. Ihlou doňho budete následne pichať. Materiál začne postupne tvrdnúť a naberať konečné kontúry.
 
Pri práci s ihlou si dajte pozor na zranenie. Keďže má na svojom konci malý háčik, pichnutie je veľmi bolestivé. Ak sa vám ihlu podarí zapichnúť hlbšie, budete ju mať veľký problém vybrať, pretože háčik funguje podobne ako šíp.
 
Výber materiálu
 
Plsť dostanete takmer v každých potrebách s kreatívnym tovarom. Ide o pomerne drahý materiál, keďže hovoríme o prírodnom produkte. Na začiatok jej však nebudete potrebovať veľa. Ak by ste sa tejto záľube chceli venovať aktívne, je lepšie sa poobzerať po veľkoskladoch, kde si viete kúpiť aj väčšie množstvo materiálu za omnoho lepšiu cenu.
 
plstění

Čo sa týka farieb, na výber máte nekonečné množstvo rôznych odtieňov. Pokiaľ zastávate BIO prístup, poobzerajte sa po plsti, ktorá je farbená prírodnými farbivami.